Odrůdy jahodníku: Dorty

www.jahody.unas.cz

Změňte své záhony v bohatou úrodu. Mějte 2 kg/m2 velkých zářivě červených a zdravých plodů. Jde to, přečtěte si knihu JAK ODBORNĚ PĚSTOVAT JAHODY.

 



Jahody na Facebooku

Počasí

Valid XHTML 1.0 Transitional

Dorty



vloženo: 30.4.2008 | Vladimír Holaň | Recepty | zhlédnuto: 3633 x

Obsahuje 3 recepty.

  1. Tvarohový dort s jahodovou omáčkou a jahodami
  2. Jahodový dort se želé
  3. Jogurtový dort

Tvarohový dort s jahodovou omáčkou a jahodami

Ingredience:

200 g jahod, jahodová omáčka, 250 g hladké mouky, 50 g kokosu, 360 ml zakysané smetany, 100 ml smetany ke šlehání, 5 vajec, 260 g cukru, 5 g vanilkové esence, 1 kg lučiny, 230 g másla.

Příprava:

Drobečky z upečeného lineckého těsta + opražený kokos + tekuté máslo. Vypracujeme těsto, s kterým vyložíme formu a zalijeme směsí: lučina, vejce, cukr, smetana ke šlehání, vanilková esence, kysaná smetana. Toto smícháme a nalijeme do formy. Pečeme při teplotě 150°C do doby prasknutí a zabarvení povrchu. Pro přípravu omáčky si rozvaříme jahody, přidáme vodu a cukr. Přecedíme a podle potřeby přihustíme. Před podáváním ozdobíme jahodami a přelijeme omáčkou.

Autor:

Prague Marriott Hotel

nahoru


Jahodový dort se želé

Ingredience:

120 g jahod, 120 g polohrubé mouky, 90 g cukru, citrónová kůra, marmeláda, 3 vajíčka, 1 balení želatiny, šlehačka, sůl.

Příprava:

Ušleháme 3 bílky, do kterých přidáme cukr až vznikne pěna. Do tuhé pěny přidáme 3 žloutky a opatrně vmícháme mouku, sůl a citrónovou kůru. Do předem vymazané formy tukem a vysypané moukou nalijeme směs a dáme péct. Ihned po upečení potřeme povrch korpusu marmeládou a chvilku necháme v troubě oschnout. Po vychladnutí klademe na povrch čerstvé jahody a uložíme chladit do lednice. Připravíme si želatínu podle návodu na sáčku, kterou ochutíme ovocným sirupem až vychladne. Nalijeme ji na připravený korpus s jahodami a necháme v lednici ztuhnout.

Autor:

Daniela Melcherová

nahoru


Jogurtový dort

Ingredience:

4-6 ks jahod, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 3 vejce, 400 ml vody, 1/4 kypřícího prášku do pečiva, 4 smetanové jahodové jogurty, 2 sáčky pudingu, 1 sáček ovocné želatiny se šlehačkou.

Příprava:

Do mísy rozklepeme 3 vejce včetně bílků, přidáme 3 lžíce cukru krupice a ušleháme. V misce smícháme 3 lžíce polohrubé mouky, kypřící prášek do pečiva a nasypeme do vyšlehaných vajíček s cukrem a jemně zamícháme. Těsto vlejeme do připravené dortové formy a dáme péct asi 35 minut při teplotě 180°C. Než korpus zchladne, připravíme si náplň ze 4 jogurtů a krému za studena. Vše dáme do mísy a šleháme po dobu uvedenou v návodu. Vychladlý korpus necháme ve formě, potřeme jahodovým džemem a ušlehanými jogurty. Po té připravíme želatinu a hotovou ji nasypeme skoro vařící vody a mícháme dokud se nerozpustí. Hrnec se želatinou zchladíme ve studené tekoucí vodě. V případě, že ztuhne, opět ji nahřejeme. Téměř všechnu želatinu vylijeme na dort, trochu si ponecháme na ovoce. V želatině máčíme jahody nakrájené na plátky, které pokládáme na dort.

Autor:

Květoslava Bitomská

nahoru



Teď máte důvod číst,
pořiďte si obsáhlou knihu...

Zahuštěný řádek
Vyvýšené záhony
Stolový systém
Vertikání hydropónie
Rotační aeropónie

Popis více než 50 odrůd

Fotografie nedostatku živin
Tabulka antagonismů a
synergismů

Plíseň šedá
Antraknóza
Fialová skvrnitost
Fusariové vadnutí
Hnědá skvrnitost
Bílá skvrnitost
Fytoftora kořenů
Fytoftora plodů
Rhizopusová hniloba
Padlí
Verticiliové vadnutí

Pilatka růžová
Květopas
Háďátko
Mnohonožky
Mravenec
Plži
Mšice
Chroust
Lalokonosec
Roztočík
Sviluška

Fyziologické poruchy v růstu
Kontrola porostu
Práh škodlivosti
Princip biologické a
chemické ochrany
obrázek publikace

obrázek publikace

Jahodník v březnu Fenofáze: Jarovizace

Práce: Odstranění všech starých listů, mělké narušení povrchu půdy.

Výživa: Dusíkaté vápno 2-3 g/m2, hnojivo pro ovocné stromy a drobné ovoce 15 g/m2,každý týden foliární přihnojení roztokem Hycol8 v dávce 0,5-1,0 ml/m2.

Choroby: Padlí jahodníkové.

Škůdci: -

Novinky 1.12.2016
Přidány soubory PDF asociace NASGA v části Experimenty pro VIP. , soubory chráněné heslem.
22.6.2014
Zaevidována nová jahodárna Odrava nedaleko Chebu s poř. č. 41 v seznamu 69 jahodáren.
14.6.2014
Aktualizované kontakty na 68 jahodáren.
Zprávy 13.7.2014
Členství v nadnárodní asociaci pěstitelů jahod

Od května 2014 se zvyšuje odbornost na jahody.unas.cz díky získanému členství v nadnáro...


20.1.2014
Únor - čas na jahodník ze semen
Pěstování jahod z výsevu je stále více oblíbenější. V zemích jako je Ukrajina, Francie a ...
22.3.2013
Více informací pro VIP uživatelé
Od vzniku webové stránky jahody.unas.cz je nyní poprvé omezen přístup na vybranou stránku <...


© 2007, Jaroslav Holaň