Odrůdy jahodníku: Průzkumy

www.jahody.unas.cz

Změňte své záhony v bohatou úrodu. Mějte 2 kg/m2 velkých zářivě červených a zdravých plodů. Jde to, přečtěte si knihu JAK ODBORNĚ PĚSTOVAT JAHODY.

 



Jahody na Facebooku

Počasí

Valid XHTML 1.0 Transitional

Průzkumy



vloženo: 16.12.2007 | Vladimír Holaň | Průzkumy | zhlédnuto: 17704 x
aktualizováno: 1.12.2013

  1. Použití jahod
  2. Deset nejzajímavějších odrůd
  3. Návštěvnost jednotlivých stránek

1.Použití jahod

Z průzkumu veřejnosti z roku 2001 u několika set dotázaných osob za cílem zmapování použití jahod vyplývá neuvěřitelných 16 možností upotřebení:

  • čerstvé, bez úpravy
  • poháry
  • koktejly
  • zavařeniny
  • k vínu
  • knedlíky
  • ovocné saláty
  • dorty
  • marmelády
  • zmrazení
  • buchty
  • koláče
  • zákusky
  • zmrzliny
  • pudingy
  • přesnídávky

Není překvapení, že lidé mlsají jahody nejčastěji jako čerstvé, bez další úpravy. Do této kategorie byly zařazeny i jahody se šlehačkou, nebo jen s cukrem. Na druhém místě jsou oblíbené jahodové poháry se zájmem 21% a jako třetí v pořadí koktejly s 11 procenty. Dále se o něco méně jahody zavařují (kompotují), ale také je lidé často konzumují k vínu, přidávají do knedlíků, nebo do ovocných salátů. Následující graf znázorňuje oblibu použití jahod pro jednotlivé účely.

Graf použití jahod.

Znáte dobré recepty na poháry, koktejly a další? Můžete je poslat emailem k obohacení webové stránky, vše přitom můžete posílat z menu kontakt.

Stejně tak jako jahody do knedlíků, nebo na zavařeniny a další zpracování je pro konkrétní účel nejvíce vhodná jiná odrůda. Například odrůda Karmen s měkkou dužninou se na zavařování nehodí, protože se rozvaří, je možné ji použít k přímé konzumaci či jako ozdoba na dorty atd. Do knedlíků jsou dobré odrůdy s kulovitým tvarem plodu např. Pandora , která krásně padne do kulatých knedlíků. Na poháry pokládáme velmi krásné plody tvarem i barvou, kterým nelze odolat již na první pohled. Nechejte se inspirovat širokou databázi odrůd zde.

nahoru

2.Deset nejzajímavějších odrůd

Deset nejzajímavějších odrůd.

V období od září/2007 do dubna/2008 byl monitorován zájem o odrůdy, přičemž ke zpracování průzkumu sloužily tzv. klíčová slova, které návštěvníci webové stránky zadávají do vyhledávačů (nejčastěji na seznam.cz). Uvedený graf znázorňuje 10 nejčastěji vyhledávaných odrůd. Jak je vidět, tak Gigantella maxim je pro veřejnost velice atraktívní, vyhledávalo ji 33% zájemců. Jako druhá v pořadí byla zajímavá odrůda Temptation s 10-ti procenty. Překvapením je celkem vysoký zájem o odrůdu Elsanta , ta se umístila na "bronzovém" třetím místě. Dá se ovšem očekávat, že někteří netrpěliví pěstitelé ji z důvodu náchylnosti k fytoftoře již po prvním roce pěstování přestanou obdivovat a nahradí jí jinou. Další odrůdy Senga sengana , Mara de bois a Polka určitě patří mezi perspektívní. Mezi další vyhledávané patří stáleplodící odrůdy Ostara a Delikatess . Chuťově snad nejlepší odrůda Karmen obsadila 9.místo, což je s ohledem na celkový počet 39 monitorovaných odrůd ještě dobré umístění. Nakonec desítku zajímavých odrůd uzavírá jako poslední Darselekt .

nahoru

Z monitoringu nejvyšší návštěvnosti 20. stránek není překvapením, že se na první pozici umístila stránka Seznam 45 odrůd , která je prohlídnuta denně v průměru téměř 64x. Následují stránky Úvod, Jahodárny, Třídění odrůd, Časté dotazy, Návod k pěstování - základní, Škůdci, Publikace, Choroby, Návod k pěstování - profesionální, Experimenty, Fotogalerie, Kalendář sklizně, Průzkumy, Test, Odkazy, Fenofáze, Morfologie, Hnojiva, a na 20. místě Fyziologické poruchy.

Graf návštěvnosti stránek.

nahoru


Teď máte důvod číst,
pořiďte si obsáhlou knihu...

Zahuštěný řádek
Vyvýšené záhony
Stolový systém
Vertikání hydropónie
Rotační aeropónie

Popis více než 50 odrůd

Fotografie nedostatku živin
Tabulka antagonismů a
synergismů

Plíseň šedá
Antraknóza
Fialová skvrnitost
Fusariové vadnutí
Hnědá skvrnitost
Bílá skvrnitost
Fytoftora kořenů
Fytoftora plodů
Rhizopusová hniloba
Padlí
Verticiliové vadnutí

Pilatka růžová
Květopas
Háďátko
Mnohonožky
Mravenec
Plži
Mšice
Chroust
Lalokonosec
Roztočík
Sviluška

Fyziologické poruchy v růstu
Kontrola porostu
Práh škodlivosti
Princip biologické a
chemické ochrany
obrázek publikace

obrázek publikace

Jahodník v březnu Fenofáze: Jarovizace

Práce: Odstranění všech starých listů, mělké narušení povrchu půdy.

Výživa: Dusíkaté vápno 2-3 g/m2, hnojivo pro ovocné stromy a drobné ovoce 15 g/m2,každý týden foliární přihnojení roztokem Hycol8 v dávce 0,5-1,0 ml/m2.

Choroby: Padlí jahodníkové.

Škůdci: -

Novinky 1.12.2016
Přidány soubory PDF asociace NASGA v části Experimenty pro VIP. , soubory chráněné heslem.
22.6.2014
Zaevidována nová jahodárna Odrava nedaleko Chebu s poř. č. 41 v seznamu 69 jahodáren.
14.6.2014
Aktualizované kontakty na 68 jahodáren.
Zprávy 13.7.2014
Členství v nadnárodní asociaci pěstitelů jahod

Od května 2014 se zvyšuje odbornost na jahody.unas.cz díky získanému členství v nadnáro...


20.1.2014
Únor - čas na jahodník ze semen
Pěstování jahod z výsevu je stále více oblíbenější. V zemích jako je Ukrajina, Francie a ...
22.3.2013
Více informací pro VIP uživatelé
Od vzniku webové stránky jahody.unas.cz je nyní poprvé omezen přístup na vybranou stránku <...


© 2007, Jaroslav Holaň